divendres, 7 de novembre del 2014

Ús dels temps passats

Ús dels temps passats



  1. Passat
    S'utilitza per explicar accions passades dins un període de temps acabat (exemple:va portar).
    Les marques temporals congruents són del tipus ahir, abans-d'ahir, una vegada, aquella vegada, aquell dia, l'altre dia, la setmana passada, el mes passat, aquell any, aquell segle...
    La forma habitual del passat en estàndard oral és el passat perifràstic.
  2. Perfet
    S'utilitza per explicar accions emmarcades dins un període que encara no ha acabat de transcórrer (ha portat, per exemple).
    Les marques temporals congruents són del tipus ara, avui, aquest matí, aquesta tarda, aquest vespre, aquesta nit; fa un moment, des de llavors fins ara,(durant) aquesta setmana, (durant) aquest mes, enguany, aquest any, en el nostre segle, etc. (Els adverbis i les locucions s'han de referir a un període en què encara ens trobem.)
  3. Remarques: passat/perfet:         Quan es narrin fets esdevinguts en el dia en què ens trobem, cal referir-s'hi usant sempre el perfet, encara que hagin transcorregut en una part del dia ja passada.
  • No s'ha de fer servir el passat (va portar, va fugir, van disparar) quan ens trobem dins del mateix període de temps o quan allò que es relata ha passat fa poca estona, sinó el perfet: ha portat, ha fugit, han disparat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada